Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ Ή ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ;

Από  το vagnes.blogspot.com

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη διατυπώθηκε από καθηγητή του Harvard και δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα (μάλλον Ελευθεροτυπία), συγχωρέστε με που δεν έχω το όνομα του καθηγητή που διαθέτει και blog, ελπίζω πως κάποιος από εσάς θα μας πει και το όνομα του αν διάβασε το συγκεκριμένο άρθρο. 


Με την απαραίτητη δική μου διασκευή λέει λοιπόν ο εν λόγω καθηγητής μας, πως σε κάθε πολιτισμένη χώρα ( όπου ανήκει και η Ελλάδα, όπως θέλουμε να πιστεύουμε!), υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών 15% που είναι γεννημένοι κατά κάποιον τρόπο να παρανομούν και ένα αντίστοιχο ποσοστό 15% που είναι γεννημένοι να είναι νομοταγείς πολίτες και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο αυστηροί είναι οι νόμοι και από το κατά πόσο εφαρμόζονται ή όχι στην κάθε χώρα!!

Το ενδιαφέρον όμως δεν εστιάζεται σ΄ αυτό το 30% του πληθυσμού αλλά στο υπόλοιπο εναπομείναν 70%.

Τι λέει λοιπόν για το ποσοστό του 70% ο καθηγητής μας (που θα συμφωνήσω και εγώ σχεδόν απόλυτα). 


Λέει λοιπόν 
πως αυτό το ποσοστό ανθρώπων-πολιτών, στην συντριπτική του πλειοψηφία, τείνει να μιμηθεί τους νομοταγείς ή τους παράνομους, ευθέως ανάλογα με το κατά πόσον οι νόμοι εφαρμόζονται στην χώρα όπου ζει!!
Δηλαδή αν στη χώρα τους βλέπουν ότι οι νόμοι εφαρμόζονται, τείνουν να μιμούνται τους νομοταγείς αν όχι μιμούνται τους παράνομους!! 

Βάζω τα θαυμαστικά γιατί 
θεωρώ πως οι μεγάλες αλήθειες είναι πράγματι πολύ απλές και συγχρόνως πολύ σύντομες και πως τα πολύ απλά τα λένε αφ' ενός οι πολύ μεγάλοι άνθρωποι γιατί η μεγαλοσύνη τους, τους οδηγεί να γίνονται απλοί και αφ΄ ετέρου οι πολλοί απλοί άνθρωποι γιατί ο κοινός νους που διαθέτουν του οδηγεί στη σοφία!

Συνεχίζοντας λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή (και τη δική μου), 
η μεγάλη πλειοψηφία στην Αμερική μιμείται, τείνει ή επιθυμεί να μιμείται τους νομοταγείς και η μεγάλη πλειοψηφία, αυτό το 70% που λέγαμε, στην Ελλάδα μιμείται, τείνει ή επιθυμεί να μιμείται τους άλλους, (διάβαζε τους παρανομούντες)!! 

Αν σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι "εφαρμόζονται" στη χώρα μας και ποια είναι η κυρίαρχη τάση μίμησης των συμπολιτών μας, μάλλον το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι καθόλου αυθαίρετο.

Αν αυτό το 15%, των εκ γενετής νομοταγών όπως τους ονομάσαμε, στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να το φτάσουμε με τις δικές μας πράξεις και αυτοκριτικές στο 20 ή και στο 25 και 30% ακόμη, θα λεγόμαστε και θα ήμασταν αφελείς ή πολιτισμένοι και αυτάρκεις;;

Περιμένοντας τα σχόλια σας θα κάνω και μια ερώτηση που ίσως κάποιοι τη θεωρήσουν ακόμη και προβοκατόρικη αλλά δεν είναι τέτοιες οι προθέσεις μου, φαντάζομαι με ξέρετε όλοι τόσο καιρό πια.

Η ερώτηση είναι η εξής:

Την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος από κάμερες στους δρόμους της χώρας μας, η πλειοψηφία των Ελλήνων που την απορρίπτει είναι αυτή η πιο πάνω πλειοψηφία του 15% συν του 70% τελικά ή όχι;;!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: